Mandolineorkest Estrellita

Nieuws en actualiteiten24 januari 2017 - Estrellita huldigt 5 jubilarissen
Tijdens de jaarvergadering, traditioneel gehouden begin januari, werden dit jaar vijf jubilarissen gehuldigd, waarvan Levien Calle, Madelein van der Velden, Bep Visscher en Cor Roozendaal. Zij zijn dit jaar 25 jaar lid van Estrellita. Zij kregen van de vicevoorzitter Piet Oostvogels de daarbij passende cadeaus uitgereikt. Hetty Weijmer werd eveneens in het zonnetje gezet omdat zij 12 1/2 jaar lid van Estrellita is. Voor alle jubilarissen was er een persoonlijk gedicht geschreven dat te plekke voor hen werd voorgedragen.

december 2015 - Impressie van het concert (29 nov) in het kader van de concertreeks "Verrassende Ontmoetingen"
Apollo '77 o.l.v. Leo van Lierop en mandolineorkest Estrellita o.l.v Benny Ludemann ontmoetten elkaar in het druilerige Hilvarenbeek. Voor de pauze speelden Apollo '77 en na de pauze speelden wij. We hebben een directe verbinding gemaakt tussen beide orkesten middels het spelen van het Weilheimer Konzert voor accordeon en mandoline orkest van Georg Schwenk. De dirigent van Apollo '77, Leo van Lierop, was de solist in dit stuk, mandolineorkest Estrellita, begeleidend orkest. Dit stuk werd zeer goed ontvangen door het publiek. Publiek gaf terug dat ze het een afwisselend programma vonden en met genoegen hebben geluisterd. Met name de swingende afsluiting van de Samba voor mandolineorkest van Dieter Kreidler werd zeer gewaardeerd. Een zeer geslaagd concert met inderdaad voor beide orkesten en hun aanhang een complete verrassing over hetgeen het collega-orkest te berde bracht. Wij waren echt verrast door de sound en de muzikaliteit van dit accordeonensemble. Ook zij spraken hun bewondering uit voor de voor hen niet alledaagse klanken van ons mandolineorkest.

juli 2015 - Muzikale toptalentjes schitteren bij afsluiting project Brede School
"Deze vuist op deze vuist"
Hiermee openden 13 leerlingen van de St Annaschool uit Molenschot hun presentatie van het project Brede School. De zaal in de Molenwiek was volgestroomd met ouders, opa's en oma's, diverse leden van Estrellita en andere belangstellenden. Gedurende 8 weken hebben de leerlingen 1 uur per week les gehad van Benny Ludemann, dirigent van mandolineorkest Estrellita, eveneens uit Molenschot. Vijf leerlingen hebben hun eerste muzikale stappen gezet op de gitaar, de andere muzikanten lieten "deze vuist op deze vuist" horen op de mandoline en dan ook nog tweestemmig. Daarnaast lieten ze op indrukwekkende manier zien dat ze zich in deze korte tijd al heel wat theoretische kennis eigen hebben gemaakt. Met veel geduld en humor wist Benny Ludemann de passie van het bespelen van een instrument over te brengen op de kleine muzikanten. Er was dan ook veel trots op de gezichten te lezen van de kinderen bij de afsluiting van het project. De kinderen namen het enthousiaste applaus lachend in ontvangst. De muzikanten in de dop krijgen de mogelijkheid om tegen een geringe vergoeding de lessen tot het einde van het jaar 2015 voort te zetten in kleiner groepsverband. Zij kunnen dan onderzoeken of ze interesse hebben gitaar of mandoline te gaan bespelen en eventueel lid te worden van mandolineorkest Estrellita. Reeds 6 kinderen hebben zich al ingeschreven voor het vervolgtraject. Kortom een zeer geslaagd project, waarbij we wellicht weer een aantal gepassioneerde muzikale talenten rijker zijn. Wij bedanken de leerlingen en ouders voor hun inzet en toewijding.
Maryse van Rie, PR mandolineorkest Estrellita

4 januari 2015 - Estrellita huldigt 5 jubilarissen
Tijdens de jaarvergadering van 4 januari j.l. werden vijf jubilarissen in het zonnetje gezet met zeer uiteenlopende te vieren jaren lidmaatschap van Estrellita. Allen kregen een "officieel Estrellita-certificaat" en tot een ieder werd een persoonlijk woord gericht middels een gedicht. De jongste telg, Guido van den Born kwam als klein jongetje met een grote gitaar naar het orkest en legt al 12 Ĺ jaar met zijn collega gitaristen de basis voor vele mandolineconcerten. Christi Nierse heeft haar studie in Maastricht steeds trouw weten te combineren met het wekelijks repetitiebezoek en reist nog steeds iedere week vanuit Amsterdam naar Molenschot en dat al 25 jaar lang. Wij zijn blij dat Christine Pennings, zelf mandolinedocent, haar kwaliteiten al 40 jaar deelt en een muzikale steun is voor vele orkestleden. Ook Marjan van Olphen is al 40 jaar verbonden aan het orkest, werd geprezen om haar muzikaliteit, maar zeker ook gangmaker van de afterparty's. Shirley Jacobs is eveneens 40 jaar lid. Naast een vaste kracht in de eerste partij, vervult zij al geruime tijd de functie van secretaris in het bestuur. Strofe uit het gedicht van Shirley:
" Alle informatie, mailtjes, steeds weer keurig op tijd, je kunt wel spreken van echte PŁnktlichkeit".
Iedere jubilaris kreeg uit handen van voorzitter Cees Boemaars een bij het jubileum passend cadeau.

10 november 2014 - Benny krijgt Toon Hermans Award (bron Omroep Brabant
BREDA - Dirigent Benny Ludemann uit Rijen heeft zondag de Toon Hermans Award gewonnen. Hij ontving de prijs tijdens zijn 50-jarig jubileumconcert in het Chassť Theater in Breda. Benny Ludemann leidt al 50 jaar Mandolineorkest Estrellita uit Molenschot. Met dat orkest begeleidde hij onder meer Toon Hermans, Robert Long, Paul de Leeuw en Guus Meeuwis.
Bevlogenheid
De Brabantse muzikant, dirigent en muziekleraar wordt geprezen om zijn muziek, maar ook zijn bevlogenheid en passie. Tijdens het jubileumconcert traden Paul de Leeuw, Guus Meeuwis en Dana Winner op. Ook de Oosterhoutse Nachtegalen zongen de jubilaris en de zaal toe. Volgens Paul de Leeuw weet Benny met zijn mandolines een gevoelige snaar te raken. Hij zong met een vol theater 'Lang zal hij leven' voor de jubilaris. Guus Meeuwis roemde hem om het warme bad dat het orkest voor artiesten creŽert.
Uitverkocht
Dana Winner zong 'ik hou van jou'. Dat zei genoeg. Een zaal vol vrienden, familie en muzikanten juichten Ludemann toe. In de uitverkochte grote zaal zaten vooral veel mensen uit Molenschot, Gilze en Rijen. Ook burgemeester Jan Boelhouwer was aanwezig. Ook Andrť Van Duin, Mini en Maxi en de gemeente Sittard ontvingen de Toon Hermans Award. De prijs werd uitgereikt door de zonen van Toon Hermans die hem 'een vriend voor het leven' noemden.

oktober 2014 - Repetities voor jubileum concert in volle gang
De repetities voor het 50 jarig jubileum concert van dirigent Benny Ludemann zijn in volle gang. De stukken zitten er bijna in en de diverse solisten zijn al komen repeteren. Zie onderstaande foto's voor een impressie.

april 2014 - Verrassend Estrellita in Tilburg
Op uitnodiging van Stichting Verrassende Ontmoetingen heeft mandolineorkest Estrellita zondag 23 maart jl. een concert gegeven in de sfeervolle Concertzaal te Tilburg. Voor de pauze zong het 70-koppig mannenkoor St. Cecilia, afgewisseld met een door hen uitgenodigde soliste. Mandolineorkest Estrellita mocht na de pauze het tweede deel verzorgen. Het genre muziek, dat het orkest ten gehore brengt, bestaat uit (licht) klassieke muziek. Ook folkloristische, eigentijdse klassieke en populaire muziek worden regelmatig uitgevoerd. Het orkest begon met een klassiek werk uit de 18e eeuw, met daarop volgend het alom bekende "Once upon a time in the West" van Ennio Morricone. Zij sloten af met een werk van een bevriende collega van dirigent Benny Ludemann, Danielle de Rover, waarbij de nadruk van het muziekstuk ligt op verschillende muziekstijlen uit Zuid-Amerika. Kortom, na een klassieke start, gevolgd door een stuk met een al even bloedstollend karakter als de film, sloot Estrellita zeer swingend af. Het publiek werd dan ook aangenaam verrast door de frisse klanken van de mandolines. Het programma werd door het publiek als zeer gevarieerd ervaren, zowel qua diversiteit van muziekstijlen als in de uitvoering ervan. De werken werden voor het overgrote deel uitgevoerd door het gehele orkest, afgewisseld met stukjes solo van 1 mandoline en 1 gitaar. Het publiek kon op deze manier kennismaken met zowel de sound van het gehele orkest als de klanken van de zojuist genoemde solo-instrumenten. De toehoorders waardeerden het concert met een staande ovatie en toonden zich zeer zichtbaar blij verrast. Enthousiast werd er na afloop dan ook gevraagd waar en wanneer ze het orkest wederom zouden kunnen beluisteren. Naast de variatie qua repertoire van het orkest, zijn de leden al even divers te noemen. Zeer uiteenlopende leeftijden, achtergronden, woonplaatsen (ook buiten Noord-Brabant). Om te blijven investeren in de muzikale kwaliteit van het orkest, is de onderlinge samenhang dan ook zeer belangrijk. Deze is er dan zeer goed te noemen. Dit maakt ook dat veel muzikanten al zeer lang lid zijn van Estrellita en er weinig verloop is. Wekelijks wordt er op zondagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur gerepeteerd in de Molenwiek in Molenschot. U bent van harte welkom eens een repetitie bij te wonen.
Naar de toekomst toe is het belangrijk dat we deze kwaliteit kunnen blijven handhaven. Dirigent Benny Ludemann is dan ook wederom gestart met een groepje kinderen, die graag mandoline willen leren spelen en de ambitie hebben om "als ze later groot zijn" in het grote orkest mee te spelen. Met dezelfde passie en geduld als alle voorgaande jaren deelt Benny Ludemann wederom een schriftje uit met notenbalken en start met het benoemen van de losse snaren van het instrument.
Verder is Estrellita druk bezig met de voorbereidingen van het 50-jarig jubileum van dirigent Benny Ludemann eind van dit jaar. Dit jubileum zal op grootse wijze gevierd gaan worden op zondagmiddag 9 november a.s. in het Chassť Theater te Breda. Noteer deze datum vast in uw agenda! Wij houden u zeker op de hoogte.

oktober 2013 - Estrellita klaar voor de concertreis naar SloveniŽ
Mandolineorkest Estrellita zal in de week van 12 t/m 19 oktober te gast zijn in SloveniŽ. In SloveniŽ heeft Estrellita contact met het mandolineorkest in Ljubljana. In februari jl. zijn 4 bestuursleden van Estrellita naar Ljubljana gereisd om kennis te maken met enkele leden van het orkest ter plaatse. Al snel ontstond er tussen de afgevaardigden van beide orkesten een groot gevoel van vriendschap. Op sublieme wijze werd het bestuur van Estrellita ontvangen en tijdens het bezoek werden eigenlijk al meteen een paar concerten vastgelegd. Ook bleek dat SloveniŽ veel te bieden heeft aan cultuur en vele bezienswaardigheden. Er werden plannen gemaakt en besloten dat Estrellita in de herfstvakantie naar SloveniŽ zou komen.
Bij thuiskomst heeft het bestuur de plannen voorgelegd aan de leden en deze hebben allen zeer enthousiast gereageerd. Na deze bijeenkomst kon het bestuur aan het werk. Geen kleine klus om voor iedereen alles naar wens in te vullen, maar alles is nu zover helemaal geregeld.
Gezien het feit dat het orkest van Ljubljana een zeer hoog niveau heeft, wordt er ook van de leden van Estrellita op dit moment veel gevraagd. Benny Ludemann ,de dirigent van Estrellita, gaat altijd voor kwaliteit en wil ook in SloveniŽ zeer geslaagde concerten geven. Hij heeft zich dan ook extra ingezet tijdens de repetities en de extra repetities om samen met alle leden tot een goed resultaat te komen. Bestuur, leden en dirigent gaan er dan ook voor.
Het programma van Estrellita ziet er als volgt uit:
Vrijdagavond zal de bus bij de Molenwiek om 19.00 uur vertrekken. De afstand is zo'n 1200 km, dus dat wordt een flinke trip. Het orkest hoopt zaterdag rond 13.30 uur in Ljubljana aan te komen bij Hotel Park, waar zij logeren. Op zondag zal het orkest afreizen naar Piran, 100 km ten zuiden van Ljubljana. Dit is een oude Mediterrane stad aan de Adriatische kust dicht bij de grens met ItaliŽ. Hier zal Estrellita haar eerste concert geven. Maandag een bezoek aan de grotten van Postojna en het kasteel van Predjama. Dinsdag een excursie naar Bled. Dit is een stadje gelegen in de streek Gorenjska tussen de Karawanten en de Julische Alpen. Woensdag bezoeken zij Maribor, de tweede stad van SloveniŽ met vele bezienswaardigheden. Donderdag zal er veel gerepeteerd worden want s'avonds is het grote concert in de concertzaal van Ljubljana. Vrijdag krijgt het orkest de gelegenheid Ljubljana zelf te bezoeken en zal 's-avonds de bus weer naar Nederland terugrijden. Zaterdagmorgen om 8.00 uur wordt de concertreis afgesloten met nog een gezamenlijk ontbijt in Sevenum. Daarna zal iedereen hopelijk voldaan naar huis toe keren en kan er worden teruggekeken op een geweldige concertreis.

18 augustus 2013 - Estrellita huldigt jubilarissen
Dat Estrellita een orkest is met veel trouwe leden is geen nieuws. Veel leden zijn ook al geruime tijd lid. Estrellita heeft de volgende leden gehuldigd:
Toos Aarts, Toos Bartelse, Tonnie Schilten en Johnny Cas (12.5 jaar lid)
Marleen Joosen, Koen Donker en Jim van der Heijden (25 jaar lid)
Peter Elshout en Ria Hoogendijk (40 jaar lid)
De jubilarissen zijn te zien hieronder op de foto onder de boom die wij ooit hebben geadopteerd en opgedragen voor Robert Long.

25 mei 2013 - Maestro Concert tijdens opening MFA
Ter gelegenheid van de opening van het MFA te Molenschot geeft Estrellita het Maestro Concert. Dit principe is bekend van het gelijknamige TV programma waarbij bekende mensen de rol van dirigent op zich nemen en door een jury beoordeeld worden. Tijdens dit concert staan een aantal bekende mensen van de gemeente Gilze Rijen voor het orkest. Na tientallen jaren te hebben gerepeteerd in de Rietakker, verhuist Estrellita ook naar het MFA gebouw.

28 december 2012 - Kersttournee met Dana Winner
De kerstconcertentournee met Dana Winner zit er op. We hebben in totaal 8 concerten gegeven in Beveren (B), Hengelo, Damma (B), Steenbergen, Borger, Molenschot en Vorst Laakdal(B). Ook hier hebben wij ons weer aan een breder publiek kunnen presenteren. Mensen die nog niet van een mandoline gehoord hebben, hebben er nu kennis mee gemaakt. Het was voor het orkest een drukke maar leuke periode die we niet snel zullen vergeten. bekijk de foto's
ga naar de website van Dana Winner

8 december 2012 - Estrellita te gast bij Paul de Leeuw
Vandaag was Estrellita te gast in het programma Langs de Leeuw van Paul de Leeuw. Hier hebben we Paul begeleid met het nummer Kom in mijn armen op de melodie van Walzing Mathilda. Benny heeft meegewerkt aan de nieuwste CD van Paul en zodoende is de link naar Estrellita ontstaan. Een eerdere uitnodiging moesten we laten schieten omdat het toen te kort van te voren was aangekondigd. Deze keer zijn we ondanks de drukke tijd rondom de repetities voor de Dana Winner kersttour naar Almere gegaan naar de studio waar het programma van Paul de Leeuw wordt opgenomen. Via deze weg hebben wij weer een groot publiek kunnen bereiken.