Dirigent

De dirigent, Benny Ludemann

Benny Ludemann werd geboren in 1942 te Breda. Hij studeerde af aan de conservatoria te Tilburg en Amsterdam. In 1963 kreeg hij een aanstelling aan de stichting Bredase muziek- en balletschool voor de vakken Gitaar, Dwarsfluit en Mandoline. Voor laatst genoemd instrument ontving hij na enige tijd van het ministerie een bevoegdheidsverklaring. Tot 2004 was hij werkzaam aan de gemeentelijke muziekschool te Breda “Nieuwe Veste” als docent voor gitaar en mandoline.

Vanaf 1982 is Benny Ludemann in Nederland de belangrijkste persoon op het gebied van de verbetering van de mandolinespeeltechniek. Het was door zijn idee en initiatief dat er in Nederland het “Nederlands Mandoline Practicum” werd gerealiseerd. Een officiële stichting waarvan hij zelf als directeur werd aangesteld. Sinds die tijd heeft de mandolinezithouding en de totale speeltechniek een enorme verbetering ondergaan, wat zijn weerklank heeft gevonden bij praktisch alle Nederlandse mandolinisten. Benny Ludemann onderhoudt over deze problematiek regelmatig contacten met o.a. Prof. Marga Wilden-Hüsgen, Prof. Dieter Kreidler, Keith Harris, Gertrud Weyhofen en Michaël Tröster, Gerhard Vogt en vele andere belangrijke personen binnen de mandolinewereld.

In 1989 kreeg Benny Ludemann een gastdocentschap voor het vak mandoline aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waarna in 1991 een aanstelling volgde als hoofdvakdocent Mandoline. Een conservatoriumstudie met mandoline als hoofdvak en de erkenning van het instrument waren hiermede een feit. Later werd hij ook voor dit vak verbonden aan het Brabantse Conservatorium te Tilburg. Vanaf 1964 is Benny Ludemann dirigent van het bekende mandolineorkest “Estrellita” uit Molenschot. Estrellita bestaat uit ongeveer 60 leden. Met dit orkest produceerde hij een single, een LP en twee Cd’s. Tevens is hij dirigent van het “Nederlands Mandoline Kamerorkest”, een kleine selecte groep van zeventien musici.

Benny Ludemann is ook verbonden aan het “Nederlands Verbond van Mandolineorkesten” als bestuursadviseur, lid van de adviesraad, landsdirigent, examinator en voorzitter van de jury. Hij is een veel gevraagd jurylid en examinator in het buitenland.

Als musicus geniet hij een enorme staat van dienst binnen de wereld van radio, tv, theater, grammofoonplatenindustrie en vrijwel alle Nederlandse Symfonieorkesten. In dit verband werkte hij samen met zeer veel bekende tot wereldberoemde artiesten en dirigenten. Met Nederlands grootste theaterman Toon Hermans werkte hij vanaf 1972 samen bij al zijn voorstellingen, plaat- en tv opnames als vaste gitarist, fluitist en mandolinist. Na Toon Hermans zijn dood werd Benny Ludemann vaste begeleider van Robert Long met wie hij, met verschillende theaterproducties, in alle theaters en schouwburgen van Nederland en België optrad.

Tijdens zijn 35 jarig Jubileumconcert op 30 april 2000 met het Mandoline Orkest Estrellita, heeft Benny Ludemann een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen en is hij ridder in het huis van Oranje Nassau. Deze onderscheiding is een kroon op zijn werk in het promoten van de mandoline en mandoline muziek.

Thans is Benny Ludemann werkzaam in alle voornoemde functies met uitzondering van de aanstellingen aan de muziekschool en conservatoria.