Historie

De geschiedenis van Estrellita

Deze pagina is gemaakt toen Estrellita 50 jaar bestond en is inmiddels al weer wat verouderd. Dit wordt op termijn bijgewerkt.

Dit jaar bestaat Estrellita 50 jaar. In de afgelopen 50 jaar is er natuurlijk veel gebeurd binnen het orkest. Hier vindt u in chronologische volgorde de belangrijke gebeurtenissen die Estrellita zijn bijgebleven.

1958 Oprichting van Mandoline orkest Estrellita

Estrellita werd opgericht in 1958 door enkele inwoners van Molenschot nadat zij enthousiast waren geworden van een concert van banjovereniging Avanti in Hulten. Gerrit Boemaars werd voorzitter en ook Toon van Loon werd bestuurslid. Estrellita begon met 8 leden waaronder Rica Boemaars die nu nog steeds lid is en in het bestuur zit. De leden kregen toen les van Kees Pagie. Even later werden er gitaren toegevoegd en zelfs ukeleles. Estrellita heette toen ook geen mandolineorkest maar banjo- en gitaarclub Estrelita (met 1 ‘l’). De eerste repetities vonden plaats in de kelder van het parochiehuis, de huiskamer van familie Boemaars en de zaal van De Drie Linden in Molenschot.

1963 Benny Ludemann wordt dirigent

Na 5 jaar begon het orkest steeds grotere vormen aan te nemen, zo groot dat Kees Pagie besloot om zich meer op de achtergrond te begeven. Hij zou meer de leerlingen gaan begeleiden. Mevrouw Smulders uit Tilburg die ook gitaarles gaf aan enkele leden ging de leiding van het orkest overnemen. Maar de leden zagen al snel dat haar muziekvoorkeur niet echt pastte bij de smaak van de leden. Via via is Estrellita in contact gekomen met Benny Ludemann die gitaar- en mandolineles gaf aan de muziekschool in Breda. Toen Benny dirigent werd, zijn ook meteen de banjo’s geruild tegen mandolines en ook de muziek ging meer richting licht klassiek. Het werd ook meteen voor iedereen duidelijk dat Benny het nivo van het orkest een paar klasses heeft opgetild.

1965 De eerste subsidie van de gemeente

Het hoge nivo van het orkest moet ook de gemeente hebben aangesproken. Er was geld nodig voor betere instrumenten e.d. En in 1965 ontving Estrellita de eerste subsidie van de gemeente Gilze en Rijen.

1966 Estrellita wordt lid van het NVvMO

In 1966 werd Estrellita lid van het Nederlands Verbond van Mandoline Orkesten. Hierdoor ontstond meer en makkelijker contact met andere verenigingen en Estrellita mocht ook deelnamen aan concoursen.

1968 Eerste concert Culturele Avond in Gilze/Rijen

Het eerste concert van Estrellita tijdens de Culturele Avond van Gilze en Rijen werd gehouden in de aula van het gemeentehuis te Rijen op 31 januari. Een paar weken later werd dit herhaald in de Katholieke Kring te Gilze.

1968 De eerste LP wordt opgenomen

In het kader van het 10 jarig bestaan van Estrellita, werd de eerste grammofoonplaat opgenomen. Hieronder ziet u de voorkant van de plaathoes. Het prijskaartje zit er nog op: hij kostte toen zes gulden.

De volgende foto’s zijn gemaakt tijdens het jubileumconcert en tevens de presentatie van de grammofoonplaat.

Zoals ook goed te zien op de foto’s is dat het orkest echt een jeugdvereniging is met jongens en meisjes van tussen de 14 en 20 jaar.

Het complete orkest na 10 jaar in 1968.

1969 TV opname AVRO “Amateurs musiceren”

De plaat werd regelmatig gedraaid door radio Veronica en in februari 1969 werd Estrellita uitgenodigd door de Avro voor het programma “Amateurs musiceren”. De opnames zijn gemaakt daags voor de radiouitzending in de Drie Linden in Molenschot. Voor deze opname kregen we een vergoeding van 150 gulden, dat was toen heel veel.

1969 Concertreis Dinslaken (D)

De eerste buitenlandse concertreis ging naar Dinslaken in Duitsland. Daar werd deelgenomen aan de Jugendfestspiele. Onderstaande foto’s zijn genomen tijdens de officiële ontvangst.

1972 12½ jarig jubileum

Op 22 januari 1972 gaf Estrellita een jubileum concert in de zaal van De Katholieke Kring te Gilze. Een groot concert waarbij het mandolineorkest uit Dinslaken in het voorprogramma speelde en waarbij Marie-Cecile Moerdijk haar medewerking verleende als zangeres. Het concert trok 500 bezoekers en daarmee was de zaal vol. Een dag later heeft Estrellita het concert nog eens over gedaan in Molenschot in zaal De Drie Linden voor de inwoners van Molenschot. Een paar weken later tijdens de culturele avond kreeg Estrellita voor de tweede keer de culturele prijs van de gemeente.

Marie-Cecile Moerdijk
Benny Ludemann, even niet aan het dirigeren speelt een stuk met Marie-Cecile.
Het zelfde concert een dag later in Molenschot.

1973 Wederom naar Dinslaken

In september 1973 ging Estrellita wederom naar het Duitse Dinslaken om mee te werken aan internationaal mandolineconcert. Dit vanwege het 700 jarige bestaan van Dinslaken.

1974 Radio opname TROS “Route-A”

In december 1974 zijn er opnames gemaakt voor het radioprogramma “Route-A” van de Tros in “de Boemerang” te Rijen. Onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens een repetitie rond deze tijd.

Wallie Maas dirigeerde als Benny was verhinderd.
Toon van Loon en Gerrit Boemaars.

1976 TV opname “kent u deze tijd?”

In januari 1976 heeft Estrellita Frank Goya begeleid tijdens een TV opname van het programma “Kent u deze tijd?”. Dat was met het nummer Nostalgia.

1977 Eerste kerstconcert in Molenschot

Estrellita had al eerder haar muzikale medewerking verleend tijdens de nachtmis in Molenschot. Maar in 1977 had Estrellita de kerk voor zich alleen en vanaf dit jaar is het een jaarlijkse traditie geworden om de zondag voor kerst een kerstconcert te geven in de st Annakerk te Molenschot.

1980 Concertreis Gerolstein (D)

In oktober 1980 ging Estrellita naar Gerolstein voor een concert. Dit werd nog eens overgedaan in 1981 en in 1983.

1983 25 jarig jubileum

In februari 1983 gaf Estrellita het 25 jarig jubileum concert in schouwburg Concordia te Breda. Solistische medewerking werd verleend door Marie-Cecile Moerdijk (zang) en Raymond Delnoye (fluit), Tijn van Eijk (clavecimbel) en Monique Bartels (cello). Om dat het concert helemaal uitverkocht was, werd er een extra concert ingelast.

Raymond Delnoye

1984 LP opname

Het grote succes van de jubileum concerten leidde tot het maken van een LP. Deze werd opgenomen in de gymzaal van de Nassau scholengemeenschap te Breda. Solisten waren Raymond Delnoye (fluit), Monique Bartels (cello) en Gerard Dekker (clavecimbel). Op de LP stond o.a. Venezia die we onlangs nog op het repertoire hadden staan en “die grosse Stunde” die we nu weer op het repertoire gaan zetten. In oktober vond de presentatie plaats in de Rietakker te Molenschot. Voorzitter Gerrit Boemaars reikte het eerste exemplaar uit aan burgemeester Aarts van Gilze en Rijen. Het was ook vanaf dit moment dat Estrellita officieel met dubbel L werd gespeld.

Het jaarlijks Estrellita feest. Dit keer, in 1984, met optredens van muzikanten van Estrellita.

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens de studiedagen in Seppe 1985.

1986 Concert Schweinfurt

In juli 1986 ging Estrellita op reis naar Schweinfurt voor een internationaal concert, hier komen alleen de beste mandolineorkesten van de wereld. Het was dan ook een eer voor Estrellita om hier aan deel te nemen.

1988 Concours Julich (D)

In april 1988 reisde Estrellita naar Julich om deel te nemen aan een concours. Alle leden van het orkest waren van mening dat het om een voorprogramma ging, dat we niet zouden meedingen naar een prijs. Achteraf bleek de eerste prijs in de wacht te zijn gesleept.

Kerstconcert 1989 in Molenschot.
Zangeres Carla Schroyen.
Marco Ludemann.

1991 Afscheid voorzitter “Ome Gerrit”

Na 33 jaar nam Gerrit Boemaars afscheid van het orkest als voorzitter. Dit ging gepaard met een goed feest. Tijdens het feest werd hij nog uigeroepen tot erevoorzitter. Hans Prinssen heeft zijn rol overgenomen.

Gerrit ontvangt de erevoorzitters-oorkonde van Hans.
Benny begeleidt Nel, Jose en Rica op Suite Mexicana.

1992 35 jarig jubileum

Op 1 februari 1992 gaf Estrellita een groot concert in de grote zaal van het Turfschip in Breda. Er was zoveel animo dat de zaal eigenlijk veel te klein was en er veel stoelen bijgezet moesten worden. Er waren gastoptredens van het Duitse duo Caprisioso, Marga Wilden-Hüsgen, Keith Harris en de Oosterhoutse Nachtegalen. Tijdens dit concert werd ook de eerste CD van Estrellita gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Gerrit Boemaars

Deze foto is gemaakt voor de CD op de golfbaan Toxandria in Molenschot.

1996 Concertreis naar Schöneck

In april 1996 heeft Estrellita een 8 daagse concertreis gemaakt naar Schöneck (Oost-Duitsland) om daar drie concerten te geven. Het eerste concert was in de zaal van het Robert Schumann conservatorium in Zwickau. Het tweede concert in de openlucht op de binnenplaats van het instrumentenmuseum in Markneukirchen. Het laatste concert was in de spik splinter nieuwe zaal van het gemeentehuis in Schöneck. Verder is er nog een bezoek gebracht aan het geboortehuis van Robert Schumann en aan mandolinebouwer Klaus Knorr.

1998 Rica Boemaars krijgt een lintje van de burgemeester

Na 40 jaar trouw lid kreeg Rica Boemaars een lintje van de burgemeester. Rica was niet alleen 40 jaar lid maar heeft ook erg veel voor het orkest betekend. Gerrit Boemaars (de oom van Rica) was de “vader van het orkest”, Rica was, en is nog steeds, de “moeder van het orkest”.

1999 Cees Boemaars wordt voorzitter

Na acht jaar nam Hans Prinssen afscheid als voorzitter en werd opgevolgd door Cees Boemaars (de zoon van Gerrit).

2000 35 jarig jubileum van Benny Ludemann als dirigent

In april 2000 gaf Estrellita een groot concert in de grootste zaal van het Chasse theater ter gelegenheid van het 35 jarig jubileum van Benny Ludemann als dirigent. Met dit concert probeerde Estrellita het mandolineorkest aan een breder publiek te presenteren, hetgeen gelukt is. Het concert was helemaal uitverkocht: 1200 plaatsen. Het orkest werd versterkt door Robert Long, Gemma van Eck en Erik Vlasblom. Direct na afloop van het concert werd Benny benoemd tot Ridder in orde van Oranje Nassau door burgemeester Aarts van Gilze en Rijen. Daarna was er een receptie waar tevens de nieuwe CD “Estrellita 2000” werd gepresenteerd.

2002 Concertreis naar Schöneck

In april 2002 is Estrellita voor de tweede keer naar Schöneck gereisd voor een drietal concerten. Deze reis was min of meer identiek aan de reis van 1996. Er is zelfs nog een uitstapje gemaakt naar Praag.

Gemma van Eck en Erik Vlasblom tijdens kerstconcert 2003.

2004 en 2005 Deelname aan concours NVvMO

Twee achtereen volgende jaren heeft Estrellita deelgenomen aan het concoursfestival en tevens de organisatie op zich genomen. Deze concoursen vonden plaats in de Boodschap te Rijen. Zo’n acht orkesten van hoog niveau namen hieraan deel.

2004 Kerstconcerten tournee met Robert Long

In 2004 werd Estrellita door Robert Long gevraagd om samen met hem, zijn combo en het Venloos vocaal ensemble een elf tal concerten te geven door heel Nederland. Binnen twee weken werden de volgende steden aangedaan: Nijmegen, Groningen, Drachten, Doetinchem, Zoetermeer, Enschede, Tilburg, Schiedam, Terneuzen, Eindhoven en als laatste, op tweede kerstdag, Kerkrade. Het combo bestond uit Benny Ludemann, Hilvert Roorda en Erik Vlasblom. Tijdens deze concerten heeft Estrellita zich kunnen presenteren aan een nog breder publiek. Van een van de concerten is een prachtige DVD gemaakt. Als afsluiting van het tournee heeft Estrellita nog een concert gegeven met Robert Long in het gemeentehuis van Rijen. bekijk de foto’s

2006 Concert i.s.m. Australasian Mandolin Orchestra

In mei 2006 hebben we samen met het Australasian Mandoline Orchestra o.l.v. Robert Schulz een concert gegeven in de concertzaal van de Nieuwe Veste in Breda. Onderstaande foto is toen genomen. Meer foto’s

2006 Robert Long overleden

Na een korte ziektebed is Robert Long overleden op 13 december 2006. Dit viel natuurlijk erg zwaar voor het orkest. Robert Long was toch zeer nauw bij het orkest betrokken. Hij wilde dan ook dat Estrellita “stille nacht” zou spelen op zijn begrafenis en dat is ook gebeurd. Een paar maanden later heeft Estrellita een boom opgedragen aan Robert Long bij Sportpark De Leemput. bekijk de foto’s

2007 Concertreis naar Barcelona

In april 2007 is Estrellita naar Calella (vlakbij Barcelona) gereisd voor een drietal concerten. Lees meer.
bekijk de foto’s

2008 50 Jarig jubileum

Op 9 november geeft Estrellita een groot concert in de grote zaal van het Chasse Theater te Breda. Dit beloofd een zeer speciaal concert te worden van hoog nivo, veel variatie en grote artiesen zoals o.a. Guus Meeuwis.